Pri uređenju i odabiru namještaja bilo koje prostorije u stanu ili kući osnovna ideja je definirati njenu namjenu i u skladu s tim odlučiti kakav namještaj želimo. Izrada namještaja po mjeri uz odabir veličine, dizajna ima i za prednost odabir materijala.

Za proces izrade namještaja po mjeri možete izabrati birane, najkvalitetnije materijale poput različitih vrsta masivnoga drveta, medijapana, iverala, panela i furniranih iverica.

Naši majstori dat će vam savjet vezano uz sve vrste materijala koje imate na raspolaganju za određeni tip namještaja

Svaki materijal ima svoju priču i namjenu

Dođite i dopustite da Vam mi ispričamo svoju!

 

Vrste materijala

 

MASIV (masivne ploče)

Masiv - masivne ploče

Masivne ploče mogu biti izrađene od različitih vrsta drveta. Neke su od njih: hrast, bukva, jasen, jela, smreka, trešnja, ariš, javor, brest, kesten, orah, breza, maslina i kruška, kao i egzotične vrste poput bambusa, tika i ebanovine.

Odabir drveta ovisi o ukusu i željama klijenta. Masivne ploče imaju široku primjenu te se koriste za izradu predsoblja, soba, kuhinja, stubišta, ugradbenih ormara ili ormara s kliznim vratima, kao i za izradu elemenata namještaja po mjeri u poslovnim uredima, odvjetničkim uredima te uredima predsjednika uprava raznih kompanija.

 

Orah

Orah

Podrijetlo vuče iz Azije, spada u skupocjeno drvo, sivo-smeđe je do crno-smeđe boje. Ima pora ali su nevidljive. Poznat je kao fino, vlaknasto, tvrdo i čvrsto drvo, uvijek sa lijepom teksturom, ponekad plamenastom ili prugastom. Ne odgovara mu vlaga, neznatno se skuplja, dobro se obraduje, bajca i polira. Pogodan je za izradu namještaja i fine unutrašnje radove. Orah je vrlo trajno drvo, čak mu se i korijen koristi.

 

Trešnja

Trešnja

Uspijeva u Europi (osim sjevernih i sjeveroistočnih dijelova) i zapadnoj Aziji. Trešnja je srednje teško i tvrdo drvo, čvrsto, lako se obrađuje.

Koristi se u proizvodnji namještaja, za intarzijske, rezbarske radove, u proizvodnji furnira, i za strugarske radove.

 

Joha

Joha

Ovo je lako, srednje tvrdo, srednje čvrsto, i srednje elastično drvo. Uspijeva u Europi, a preko Urala prodire i duboko u Aziju. Lako se obrađuje i koristi se za: namještaj (kao furnir i kao puno drvo); za izradu kutija za cigare; za olovke i igračke; za strugarske i rezbarske radove. Trajnost: nezaštićeno, na otvorenom do 40 godina; na slobodnom prostoru, pod krovom do 40 godina, a u zatvorenom prostoru do 400 godina.

 

Jela

Jela

Jela je srodna smrekovom drvetu. Drvo žuto-bijele do crvenkaste boje, koje naknadno malo potamni, veoma meko, ali elastično, sa izraženom teksturom. Drvo jele siromašno je smolom, ali često ima mnogobrojne čvorove. Koristi se u izradi namještaja, unutrašnjoj gradnji i kao građevinsko drvo.

 

Javor

Javor

Ima bijelu, odnosno žuto-bijelu boju drveta, koje je nježno obilježena godovima. To je tvrdo, ali ipak elastično drvo. Pogodan je za izradu namještaja, a osim toga i za tokarske i rezbarske radove.

 

Hrast

Hrast

Ovo je srednje teško i tvrdo drvo, čvrsto i elastično, lako se obrađuje. Dugo traje: nezaštićeno, na otvorenom do 120 godina; na slobodnom prostoru, pod krovom do 200 godina, a u zatvorenom prostoru i do 800 godina. Prvorazredno je tehničko drvo za potrebe građevinarstva, izradu namještaja, pragove, parket i podove.

 

Bukva

Bukva

Uspijeva u centralnoj i južnoj Europi. Teško i tvrdo drvo, čvrsto i vrlo elastično, dobro se obrađuje. Trajnost:, na otvorenom do 60 godina; na slobodnom prostoru, pod krovom do 100 godina, a u zatvorenom prostoru i do 800 godina. Karakteristična je svijetlo crvenkasta boja. Idealno drvo za krevete, štokove i vrata te ormare.

 

Breza

Breza

Breza je pogodna samo za unutrašnje radove jer ne podnosi nikakvu vlagu i veoma se skuplja. Koristi se za izradu namještaja, za tokarske i rezbarske radove, furnir i šperploče. Daje drvo žuto-bijele do crveno-sive boje, čija je meka, ali ipak čvrsta površina, često plamenasta ili posuta mrljama

 

Bor

Bor

Bor pokazuje slične osobine kao smreka, ali se višestruko koristi. Boja je crveno-smeđa koja pod djelovanjem svijetlosti potamni. Na mekom i čvrstom, ali malo elastičnom drvetu, godovi se jasno razaznaju. Lako je obradiv, teže se bajca i polira. Borovo drvo se koristi za unutarnje radove i namještaj, za oblaganje zidova, izradu okvira prozora itd.

Trajnost: nezaštićeno, na otvorenom do 85 godina; na slobodnom prostoru, pod krovom do 120 godina, a u zatvorenom prostoru i do 1000 godina.

 

MDF ploče (medijapan)

MDF - medijapan

MDF (medium density fibreboard) ili medijapan vlaknaste su ploče srednje gustoće, izrađene kombiniranjem drvene prašine i vezivnoga sredstva poput umjetne smole ili ljepila. Njihova se površina nakon izrađivanja obrađuje brušenjem. Kao čvrst i homogen materijal, ravne i glatke površine, medijapan je vrlo pogodan za obradu i precizno dorađivanje, a kako ga je moguće rezati u dimenzijama po želji, koristi se za izradu raznovrsnih komada namještaja. Zbog svoje gustoće MDF ploče vrlo su otporne na vlagu, a njihova kvaliteta i stabilnost čine ih idealnim nadomjeskom ili zamjenom za puno drvo. Ploče medijapana mogu biti sirove ili jednostrano/obostrano oplemenjene folijom, a u obje varijante zahtijevaju završnu obradu furniranjem, laminiranjem ili (višeslojnim) lakiranjem.

 

IVERICA

Iverica

Iverica je troslojna ploča izrađena od iverja (piljevine). Proizvodi se u različitim debljinama, čije dimenzije variraju od 10 do 60 mm. Dva glatka vanjska sloja ploče izrađena su od sitnijih komadića iverja, a unutarnji je sloj načinjen od krupnijega iverja. Takva neobrađena ploča naziva se još i ‘sirovom ivericom’, a u proizvodnji pokućstva stolarija Lacković koristi ju isključivo za izradu konstrukcija namještaja te dijelova koji će kasnije biti prekriveni tapecirungom.

 

IVERAL (oplemenjena iverica)

Iveral

Iveral ili oplemenjena iverica ‘sirova’ je iverica presvučena melaminijskim folijama različitih boja, dekora ili uzoraka. Osim što doprinose dekorativnijem izgledu namještaja, melaminijske folije štite površinu iverice od mehaničkih, kemijskih i toplinskih utjecaja poput vlage, para, kiselina i oštećenja izazvanih udarcima. Iverali mogu biti različitih debljina i formata, baš kao i ‘sirova’ iverica.

Budući da je veoma pogodna za rezanje i obradu, te jednostavna za održavanje, stolarija Lacković oplemenjenu ivericu najčešće koristi za izradu većine elemenata iz korpusa namještaja.