Djelovanje vrućeg zraka samog po sebi, jednako kao i izmjena vrućeg i hladnog, blagotvorno je za zdravlje. Sauna tako potiče rad krvotoka, potpomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutarnjih organa, čisti sve pore, jača i učvršćuje kožu i dobra je u prevenciji od prehlada i različitih upalnih procesa na koži.

No, sauna, u skladu sa starom finskom poslovicom koja glasi: ”U sauni ljutnja isparuje, a bijes se isušuje”, neobično povoljno djeluje i na psihu.

Sauna nije više nikakav privilegij, nego potreba i ne zahtjeva velike prostore za postavljanje. 

Stolarija Lacković u suradnji sa njemačkim partnerom „EOS“, renomiranim proizvođačem opreme za saune, hrvatskom tržištu nudi saune svih vrsta, izrađenih prema modelu koji najviše odgovara svakom kupcu.

Imate li stan, garsonijeru, kuću, vlastiti wellnes ili fitnes u prirodi ili u gradu, imamo rješenje za vas!

Najmodernija tehnologija omogućava prilagodbu prema potrošnji, izvedbi, vrsti materijala, boji i dizajnu.

 

Što još morate znati kod saune?

Iako znate čemu služi, kod odabira saune, osim o vrsti saune morate obratiti pozornost i na slijedeće detalje:

 • odabir drva: abachi, hemlock (kanadska crnogorica), nordijska jela, cedar …
 • elektronika
 • peć – volumen saune određuje snagu peći
 • završna obrada
 • način korištenja i pravila
 • JAMSTVO za određene dijelove saune

mbann-saune-1

Vrsta drveta za saune!

Unutrašnjost saune većinom je obložena drvenom građom. U tu svrhu najčešće se koriste vrste drva poput hemloka, cedra i finske jele.

Vanjski dio saune također je izrađen od drveta. Može biti izrađen od identičnog, ali i različitog  materijala u odnosu na unutrašnjost s obzirom da se vanjski dio izvodi i podređuje više estetici budući da ne vladaju posebni uvjeti kao unutar same saune.

Zbog toga vam možemo preporučiti razne vrste drveta za obje izvedbe.

Potrošnja i snaga saune!

Peć i volumen saune određuje snagu peći i samim time potrošnju.

Potrošnja se kreće od 3 – 10 kw, ovisno o prostoru. Uzimajući u obzir da se u sauni provede oko 15-ak minuta iako se prije mora zagrijati to nije veliki izdatak za svakodnevno uživanje i relaksaciji.

Peći proizvodi njemački partner EOS.

 

Elektronika

Moderna tehnologija u službi čovjeka danas je izraženija nego ikad. U sauni postoji elektronika kojom se reguliraju gotovo svi procesi u upravljanju saunom. Mi koristimo Njemačku elektroniku koja je izrađena prema Europskim standardima ISOO 9001, te spada u sam tehnološki vrhu branši.

EOS upravljački uređaji idealna su dopuna EOS pećima i sustavima za isparavanje za regulaciju temperature i vlage u sauni. Dostupni su u različitim dizajnerskim varijantama i pružaju veliki izbor funkcija.

Veliku pozornost posvećujemo detaljima, a detalji su bitni u kvalitetnoj završnoj obradi.

 

Kvalitetan način izrade te precizan odabir i vješta obrada kvalitetnih materijala najvažniji su uvjet funkcionalnosti i dugovječnosti saune.

Stoga su znanje, stručnost i iskustvo majstora stolara ključni čimbenici koji jamče kvalitetu finalnog  proizvoda. Detalji su bitni i čine potpunu sliku o proizvodu. Naši majstori i stručnjaci obraćaju pozornost i do najsitnijih detalja, kako bi u završnoj obradi drveta, ali i cijele saune dobili proizvod kakav zaslužujete – SAVRŠEN!

Uz dugogodišnju stolarsku tradiciju, znanje i iskustvo te velik broj zadovoljnih klijenata, pozivamo Vas da nam se obratite s povjerenjem.

 

UPUTE ZA UPORABU SAUNE
 • Za optimalne rezultate za zdravlje, ljepotu i psihičko zadovoljstvo, saunu treba koristiti 3 puta na tjedan, pri čemu se ta tri odlaska mogu rasporediti na jedan, dva ili tri dana.
 • Zbog umora koji nastupa nakon tretmana, u saunu odlazite u večernjim satima.
Opširnije
 • Ako se prije saune bavite sportskim aktivnostima, pričekajte da se vaš puls vrati u normalu i neka prije početka znojenja prođe oko sat vremena.
 • Prije uporabe saune nipošto nemojte piti alkohol, a ako ste žedni, najbolje je popiti  negaziranu mineralnu vodu ili prirodni sok od jabuke.
 • U saunu nemojte ulaziti gladni ili puna želuca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje krvotok.
 • Prije saune otiđite na WC, temeljito se operite pod tušem i dobro posušite, a ako imate osjećaj hladnoće, namočite noge do gležnja u toplu vodu. Naime, uz topla stopala lakše ćete se znojiti.
 • U sauni morate biti goli pa prije ulaska skinite kupaći kostim. Odjeća, naročito sintetička, na jako oznojenoj koži može štetiti zdravlju te, primjerice, izazvati ekceme i upale.
 • U saunu ponesite što veći ručnik.
 • U kabini, izaberite srednju ili gornju klupu, a donju izbjegavajte (predstavlja opasnost za srce) te rasprostrite ručnik tako da bude ispod cijelog vašeg tijela i stopala.
 • U sauni je najbolje ležati, a ako nekome morate načiniti mjesto, samo svinite noge.
 • Kako je kabina siromašna kisikom pa svaka aktivnost opterećuje disanje i krvotok, suzdržite se od nepotrebnog kretanja i razgovora.
 • U sauni ostanite 8 do 12 minuta (profesionalci mogu sebi dopustiti i 15 minuta), a ako osjećate da vam je dovoljno i manje, uvažite signale koje vam šalje tijelo te napustite kabinu
 • Ako ležite, prije nego što istekne nekoliko posljednjih minuta boravka, vratite se u sjedeći položaj, da se naviknete na promjenu i izbjegnete eventualnu vrtoglavicu ili pomračenje vida.
 • Nakon faze znojenja, nipošto nemojte propustiti ohlađivanje, koje u pravilu mora trajati koliko i boravak u sauni, dakle od 8 do 15 minuta.
 • Nakon izlaska iz saune najprije se rashladite na hladnom zraku, potom pod hladnim tušem te na kraju postupnim uranjanjem u bazen s hladnom vodom.
 • Ulazak u hladan bazen bez prethodnog kraćeg boravka na hladnom zraku i pod hladnim tušem, ne preporuča se nikome, a naročito ne osobama s povišenim krvnim tlakom.
 • Jednako tako nije preporučljivo niti plivanje koje previše opterećuje krvotok.
 • Nakon faze ohlađivanja, ciklus se može ponoviti još najviše dva puta po istom rasporedu.
 • Za vrijeme znojenja i hlađenja nemojte piti, jer prijevremenim nadoknađivanjem izgubljene tekućine remetite tok i utjecaj saune na organizam.
 • Po završetku ohlađivanja, nakon bazena s hladnom vodom, ponovno se tuširajte, ali nipošto toplom ili vrućom vodom. Nemojte koristiti sredstvo za pranje tijela.
 • Tijelo i lice potom dobro namažite mlijekom ili hidratantnom kremom.
 • Nakon saune izbjegavajte bilo kakve sportske i rekreacijske aktivnosti, jer biste u protivnom mogli ozbiljno opteretiti krvotok.
 • Nakon saune nemojte ni u kojem slučaju otići u solarij, jer je koža posebno osjetljiva na djelovanje UV zraka.
 • Jednako tako, nakon ohlađivanja nipošto ne ulazite u bazen s toplom vodom ili u “whirlpool”, bazen za masiranje vrućom vodom.
 • Žeđ nakon saune utažite isključivo negaziranom mineralnom vodom i prirodnim voćnim sokovima, a eventualnu glad laganim salatama od voća ili povrća.

 

 

Saune

Vrste sauna

Finska sauna

S prosjekom temperature od oko 75 °C do maksimalno 110°C te minimalnom količinom vlage (5-15%), finska ili suha sauna temperaturno je najekstremnija. Iznutra je uvijek obložena drvetom, a sadrži peć s vulkanskim kamenjem, koje se povremeno polijeva vodom, kako bi se konstantno održavala visoka temperatura zraka.

Zbog iznimno visoke temperature korištenje finske saune preporuča se isključivo zdravim ljudima.

Biosauna

S najvišom temperaturom od oko 60 °C i prosječnom vlagom zraka od 45 do 65 posto, biosauna je blaža i ugodnija vrsta saune, prikladna svima koji ne podnose previsoke temperature zraka. Njezina je unutrašnjost također obložena drvetom.

Parna kupelj (turska sauna)

Sauna posve drukčijega uređenja i djelovanja od finske i biosaune. Njezina unutrašnjost najčešće je obložena kamenom, pločicama, plastikom ili kerrock materijalom. Vlažnost zraka u parnoj kupelji uvijek iznosi 100 posto, a najviša temperatura ne prelazi 50 °C, stoga je takva sauna idealan izbor za hidratizaciju kože i nešto dugotrajnije opuštanje.

Infracrvena sauna

Temperatura u infracrvenoj sauni podiže se do najviše 60 °C, a njezina je posebnost terapija infracrvenim zračenjem. Infracrvene zrake prodiru dubinski u tijelo, djelujući blagotvorno i ljekovito, odnosno potičući brojne procese u tijelu neophodne za optimalno zdravlje (poboljšani protok krvotoka, stimulacija metabolizma, regeneracija nakon sporta i poboljšanje tegoba sa zglobovima, opuštanje i prokrvljenje mišićja).

Budući da ne proizvode paru ni previsoku temperaturu, infracrvene saune mogu se instalirati bilo gdje, pa čak i u vrlo malim prostorima (niša, kosi krov, u kupaonici umjesto perilice za rublje), a za njihov rad dovoljna je samo jedna utičnica. Ovisno o željama i potrebama, infracrvena sauna može biti namijenjena boravku jedne ili više osoba, s minimalnim dimenzijama 100×80, ili veća. Obogatite li ju infracrvenom saunom, Vaša će kupaonica postati ljekovita privatna ‘oaza’ za svakodnevni užitak i opuštanje.

Kombinirane saune

Ako ste iz nekoga razloga spriječeni odabrati određenu vrstu saune, možete se opredijeliti za mogućnost izgradnje saune koja, po želji i narudžbi, u sebi objedinjuje dvije ili tri navedene karakteristike. Primjerice, možete naručiti saunu koja će vam u istome objektu pružiti mogućnost boravka u ekstremnoj finskoj i blagoj, ljekovitoj infracrvenoj sauni.

 

Blagotvoran učinak saune na zdravlje

Redovitim odlascima u saunu može se mnogo učiniti za zdravlje. Sauna povoljno djeluje na sustav srca i krvotoka. U uvjetima povišene temperature (kože za desetak, a unutrašnjosti tijela za jedan stupanj), te naizmjeničnim prelaskom iz vrućeg u hladno, potiče se cirkulacija, krv kola brže te se srce bolje opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima.

Djelovanje vrućeg zraka samog po sebi, jednako kao i izmjena vrućeg i hladnog, blagotvorno je za zdravlje.

Iz istih razloga, uslijed povišene temperature, potiče se oslobađanje i izlučivanje obrambenih tvari u krv, koje štite od djelovanja različitih virusa i bakterija te stoga sauna jača imunološki sustav organizma. Podizanju imunološkog sustava u jednakoj mjeri pogoduje i navikavanje organizma na šok zbog izmjene vrućeg i hladnog, jer se znatno smanjuje mogućnost pojave bolesti kao posljedica prijelaza iz pregrijanih prostorija na hladan zimski zrak.

Tako sauna, primjerice, sedam puta poboljšava prokrvljenost dišnih putova te tako pogoduje i kvaliteti sluznice, čineći je sposobnom za obranu od različitih “napadača” koji vrebaju iz zraka. Sauna je izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv hunjavica, prehlada i gripa.

Dokazano, djeluje pozitivno na izmjenu tvari u organizmu. Primjerice, za vrijeme boravka u sauni u trajanju od deset minuta, organizam u prosjeku izluči od 0,6 do 1,2 l znoja. Zahvaljujući tome čiste se sve pore i izlučuju štetne tvari iz organizma.

K tome, ono što su Finci odavna znali – da sauna relaksira – potvrdili su i znanstvenici. Naime, izmjena vrućeg i hladnog djeluje pozitivno na psihu, aktivirajući endorfine, hormone u mozgu koji, između ostalog, potiču i osjećaj dobrog raspoloženja.

Njemačka tradicija i kvaliteta –  partner „EOS“! 

EOS